Tuesday, July 6, 2010

fact about migrain


Pengenalan Penyakit
-Migrain berlaku apabila  seseorang itu mengalami sakit kepala yang berulang-ulang,berbeza tahap kesakitannya,kekerapan dan jangka masa serangan.
-Ia berasal dari perkataan Peranchis yang bermaksud sakit kepala sebelah
-Biasanya serangan sakit kepala sebelah boleh menyebabkan sakit kedua-dua belahnya.


Jenis-Jenis Migrain
-Migrain tanpa aura
-Migrain dengan tanda aura
-Opthalmoplegic migrain
-Status migrain


Punca penyakit / Faktor Risiko
-Genetik
-Aktiviti saraf ‘trigemino’ yang mengawal saraf dalam kepala dengan ‘neurotransmitter’ yang dipanggil substance P dan lain-lain’neurotransmitter’ sperti ’stamine’ dan kinine’ menyebabkan urat-urat darah dalam kepala mengembang dan berdenyut.
-Aktiviti yang berlebihan pada pangkal otak mengakibatkan ‘ neurotransmitter’ seperti ‘norephenepherine’ dan ’serotinin’ yang menjadikan urat darah sempit, kembang dan mengakibatkan rasa sakit.
-Perubahan saiz diameter urat darah yang bergerak dalam kepala berbeza-beza dari masa kesemasa dalam satu serangan (spreading digemia)
-Pengeluaran serotinin yang berlebihan dari sel platlet darah
-Tekanan perasaan atau ’stress’
-Terlalu banyak minum minuman yang berkafein seperti kopi atau minuman alkohol
-Cahaya yang sangat terang
-Perubahan cara tidur / tidak cukup tidur
-Letih yang keterlaluan
-Bau-bauan ‘ perfume’ yang terlalu kuat
-Pengambilan pil ‘ contraceptive’
-Haid
-Pengambilan pemanis tiruan
-Daging yang ditahan lamakan (preservative) supaya tidak mengandungi natrium dan sodium glutamate
-makanan yang mengandungi histamine dan ‘vasoctive agent’


Tanda- tanda / Simptom


1) Migrain tanpa aura
   -Rasa berdenyut-denyut pada sebelah kepala, pesakit ternampak bayangan bergaris-  garis
   -Terjaga dari tidur akibat kesakitan yang amat sangat
   -berasa sangat loya, muntah dan terlalu sensitif pada cahaya dan bunyi
   -denyutan yang dirasakan amat sakit apabila disentuh penghidap boleh pengsan


2) Migrain dengan tanda aura
   -jarang berlaku
   -pesakit akan mengalami pandangan seolah-olah ternampak garisan (line) yang membesar, kemudiannya hilang
   -Penghidap akan terasa mabuk, kebas-kebas pada bahagian dalam badan beberapa minit sebelum serangan


3) Opthalmoplegic migrain
   -terlalu jarang berlaku
   -sakit kepala yang keterlaluan boleh menyebabkan mata jadi juling dan buta sementara
   -mata menjadi sepet sebelum menjadi juling (retinal migraine)
   -pesakit boleh hilang pandangan dalam masa beberapa minit


4) Status migrain
   -berlaku apabila seseorang itu mengalami migrain yang teruk dan berterusan
   -boleh mengakibatkan penghidapnya mendapat strok
   -migrain yang berlaku berulang-ulang pada kanak-kanak menyebabkan mereka muntah-muntah dan sakit perut yang berulang-ulang


5) Bentuk serangan migrain
   -’severe’ rasa berdenyut-denyut pada bahagian sebelah kepala atau keduanya
   - ‘local’ - kulit bertukar menjadi merah  sedikit atau kelihatan pucat
   -’pallor’ berpeluh-peluh
   -’sono’ sensitif terhadap bunyi bising
   -’photophobea’ - sensitif pada cahaya
   -’speak’- percakapan menjadi perlahan untuk elakkan sakit kepala


quote from dis website

migrain

based on my previous post pasal interview kan
the nite b4 aku g interviu . aku ade saket kpala ... saket sgt ... smpai muntah2
x larat gile.. sepanjang mlm aku tido
thats why aku mengelabah ciap kan baju aku nak pakai
ikot hati, x nak pegi .. tp aku kene kuat
so esok pagi tu, aku dah ok ckit .. n feel relax la pegi interview
lpas interview tuh aku mula saket balek
aishh memang x larat gile
tp aku try tahan ... then on d way dlm tren ktm
aku x tahan nak muntah ... naseb baek zaza ade plastik dlm beg die
then dah dpt je plastic bag , aku tros la UwWWeekkkk
uish malu nye aku .. muntah depan orgg ... pastu ade sowank akak ni offer her seat kat aku
tp aku ngan zaza nak benti jap kat stesyen seputeh, aku nak clear kan my vomit ( goshh)
pastu tunggu train nak balek ke stesyen BTS , tetbe i got stomach pain ... adoii ( throw big water hehehe)


then naek tren, smpai kat BTS, my bf amek .. tros bawak aku pegi klinik medic kat pekan sg besi
based on my simptom
+  pain on the right side of my head
+  tangan kebas
+  muntah2


doc ckp aku MIGRAIN        .. hurmm ... so sad ...
for d next post aku cite pasal migrain ok
ok guys wish me selalu sehat, jgn stress, tdo kene cukup, avoid  tea n coffe ... korunk pon same ok



1st interview

customer service representative
interview kat TTDI
pergi ngan membe aku, izati roston @ zaza
kene ade kat sane kol 1 .... tp kteorg gerak kol 10.30 am
takot lmbt n papehal jadi nnt
gerak naek ktm bdr tasek selatan , stop at kl sentral ( kos pengankutan =  Rm 1 )
then take putra lrt go to taman bahagia ( Rm 2 )
then take a cab to the final destination,huhu ( aiyaakk Rm 8 - 2 org)


awal ag so kteorg mkn dulu.... kteorg mkn kfc
aku  cuak gile  ... sbb aku x brape ready gile
sebelom gerak pagi td aku mengelabah carik baju yg sesuai.. huhu


jeng2 dah kol 1
ok get ready.. mula2 isi borang assesment ... kene wat test .. then interview
mase interview tuh kene introduce myself  and others
aku dpt turn kedua .. aiyoo sgt mengelabah
aish aku klu dah mengelabah merapu la aku ckp... ngan manyak btol em em em mase aku ckp tuh
of coz la kene speaking... thats why aku gelabah n nervous
n the result, aku x dpt... dlm grup tadi 4 org spt, 2 org xdpt ( including me )
aku x rase pape pon... tp ade la ckit terkilan sbb x dpt kan huhu
xpe2 aku ene tolong mak aku niaga kat bazar ramadhan kat area umah aku
aku mau buat jasa banyak2 ngan mak aku, coz my mum slalu tolong aku dlm manyak aspek
dis tyme, aku nak pay back plak jase2 my mum kat aku


tp xpe, dis my 1st interview for job application
manyak yg aku dpt from dis interview ...so after dis , for next session , i'll be more prepared  n more confident for all of this


*introduce yourself
*what u like to do during free tyme .. hobby
*why u choose to come this interview
*why u want dis job
*based on priority, what would come 1st, 2nd n last ...  parent? job? money??






pengajaran from dis interview
-blaja ag how to communicate dpan org ramai
-get ready well b4 g interviu .. baju n all dos thing
-bwk selipar dlm beg, lemas kaki pkai kasot tutup... ngah2
-bawak original & copy cert
-bawak potostat ic
-bawak plastik ( spare tok muntah *** aku cite dlm post laen huhu)