Saturday, October 23, 2010

masak2 masak la ko


Today story, kat blok umah aku ade anak jiran aku kawen . so parent aku bz la tolong menolong dlm urusan kenduri sume. So aku kat umah , kemas2 umah coz awini x keje kan, so aku plak amek turn mengemas umah dan sidai kaen sume. Anak mak aku jage, Dina dah sebok suh aku masak kan spageti tok die.. then aku dah janji nk masak awini ... so pagi tadi aku g kdai beli bahan2 nak masak spageti .
Bahan2 nye adalah
-   Spageti
-   Sos spageti original brand Kimball
-   Daging cincang Ramli burger
-   Sos tomata / tomata puri
-   Sos cili
-   Bawang puteh + cili boh / cili kisar

Then aku follow je resepi yg aku minx kat jiran atas.. huhu bukan ape… sbb dulu aku penah masak spageti tp x berape sedap …huhu sbb tyme tuh aku ngan adik aku, Angah maen belasah je masak.
Resepi ni sebijik aku ikot jiran aku tulis hehe :
1-                  Rebus daging cincang dan spageti
2-                  Tumis garlic ngan cili boh
3-                  Pastu masuk kan sos tomato/tomato puri + sos cili
4-                  Masukkan sos spageti tu
5-                  Then masuk kan daging cincang yg dah direbus tadi
6-                  Tambah kan ckit air klu pekat… byk pon xpe … tp jgn la melambak sgt
7-                  Pastu hidangkan dengan spageti … nyum2
8-                  Klu ade lebey anta ke atas  ( jiran aku tulis cmni… huhu klaka tol)
gambar sekadar hiasan ... coz x sempat nak snap

Dah siap sume, Dina ni x sabar2 nak mkn…. Pastu die try mkn dulu kuah tu … die ckp sedap… huhu bagos la klu sedap… sebab aku wat pkai hentam je… die ckp sedap mcm yg die mkn kat pizza hut ngan dominos …huhu…

No comments:

Post a Comment